Tips og tricks til din mundtlige eksamen

Om sommeren, hvis man går i folkeskole eller gymnasie, eller efter hvert semester, hvis man går på universitetet, kommer de frygtede eksamener. Det er sjældent rart at have en eksamen hængende over hovedet. De er ofte årsag til dårlig nattesøvn, nervøs mave og i de værste tilfælde eksamensangst. En eksamen er ikke til at kimse ad, men hvis man forbereder sig ordentligt, kan man eliminere nogle af de værste bivirkninger ved disse bæster, og det er lige netop det, denne artikel har til formål at hjælpe dig med. Denne artikel vil give dig nogle smarte tips og tricks til, hvordan du bedst kommer godt i mål med din mundtlige eksamen.

Inden eksamen skal du starte med at sætte dig grundigt ind i, hvad der forventes af dig. Det kan du gøre ved at spørge din lærer eller ved at læse din studieordning.

Derefter skal du lægge en strategi for, hvad du vil nå, og hvornår du vil forberede dig. Lav eventuelt en ugeplan, hvor du skriver ned, hvad du vil læse om og på hvilke dage. Det skaber ro og overblik. Hvis du mangler kontorartikler til din eksamensforberedelse, så kan engsig levere det meste.

Prøv at læse op for at forstå stoffet og ikke bare for at kunne lire en masse af, som du har lært udenad. Tænk på forberedelsen som et rum, hvor du kan lære noget nyt, og ikke bare som en opskrift, der skal følges til punkt og prikke.

Øv dig derefter på at formidle stoffet. Sørg for at dine stemmeføring, din gestik og dit generelle udtryk hjælper dig med at formidle i stedet for at distrahere fra det faglige stof. Du kan optage dig selv med en mobiltelefon eller en computer eller øve dig foran studiegruppen, din kæreste eller dine venner for at granske dit generelle udtryk i en formidlingssituation.

Når du sidder til eksamen, så tal klart og tydeligt, ikke for langsomt eller hurtigt. Sørg for at kigge lærer og censor i øjnene med jævne mellemrum, og lad være med at læse op fra dit talepapir helt slavisk.

Eksamen kan være skræmmende at tænke på, men husk, at lærer og censor ikke er der for at gøre dit liv surt, men derimod gerne vil have, at du klarer dig så godt som overhovedet muligt. Eksamen er en samtale, så gå ikke i panik, hvis samtalen tager en uventet drejning. Det er dog oftest bedst, hvis du selv tager styringen og forsøger at føre samtalen. På den måde kan du også dreje samtalen hen på noget, du er ekspert i.

Koncentrér dig om at formidle det, du kan. Du kan ikke vide alting, så læg fokus på de områder, du ved mest om, og glem de områder, du er i tvivl om. Med disse råd vil du klare dig godt til en mundtlig eksamen. Rigtig meget held og lykke!