

Der er flere og flere, der vælger at forlade det trygge barndomshjem og flytte hjemmefra, mens de stadig går i gymnasiet. Det kan både være fordi, man selv vil bo tættere på gymnasiet end ens forældre, eller fordi det ikke længere fungerer, at mor og far bestemmer. Uanset årsagen er det et stort skridt at tage, mens man stadig er i teenagealderen. De voksnes verden kan være en jungle af regler og systemer, og man så nemt overse et eller andet, der kan få store konsekvenser, for eksempel økonomisk. Derfor har vi lavet en lille liste på nogle af de ting, man skal have styr på.
Reglerne for udeboende SU
Indtil man bliver 20 år, er adgangen til udeboende SU betinget af dine forældres bopæl og indkomst. Det er nogle lidt komplicerede regler, som det er vigtigt, du har styr på, før du tager beslutningen om at flytte ud. Dine forældre skal nemlig bo et bestemt antal kilometer fra gymnasiet, før du overhovedet kan få lov til at få udeboende SU. Selv hvis du kan få udeboende SU, er den mængde du får udbetalt stadig betinget af, hvad dine forældre tjener. Det er derfor vigtigt at have en ide om, hvilket budget du kommer til at have til rådighed, før du flytter.
Alle de andre kedelige ting
Så er der også alle de andre kedelige ting, du skal have styr på. Hvordan får man for eksempel boligsikring, skal jeg holde styr på mine kvitteringer. Et godt råd er, at du sætter en fast udbetaling op til din husleje, så du ikke glemmer det en måned, og så ender med at få udlejeren på nakken. Der er også rigtig mange andre voksenting, som du kan google dig til, hvis du for eksempel vil læs mere om energimærkningen.