Hvilke muligheder har jeg efter 9. klasse?

Efter 9. klasse har du flere forskellige muligheder. Det kan godt føles overvældende, hvis du ikke er helt sikker på, hvad du har lyst til. Er det tilfældet, så bør du tage dig god tid til at lære mere om de forskellige valgmuligheder. Det vil gøre det nemmere for dig at vælge den rigtige vej for dig efter 9. klasse. Herunder giver vi dig et overblik over, hvad du eksempelvis kan vælge.

Det kan du vælge efter 9. klasse

  • Erhvervsuddannelse – Der findes et væld af erhvervsuddannelser, som du kan vælge mellem. Fælles for dem alle sammen er, at du vil blive faglært efter endt uddannelse. Det vil sige, at du kan gå direkte ud og få et job inden for et bestemt fag, når du er færdig med uddannelsen.
  • 3-årig gymnasial uddannelse – En anden mulighed er en 3-årig gymnasial uddannelse. Dette er en boglig ungdomsuddannelse, hvorefter du kan tage på en videregående uddannelse. Du kan vælge mellem STX, HHX, HTX samt HF, der varer 2 år.
  • 10. klasse – Er du ikke klar til en ungdomsuddannelse efter 9. klasse, kan du i stedet vælge 10. klasse. Du kan eksempelvis tage en 10. klasse på en efterskole. Vil du gerne på efterskole, så tag til åbent hus på en eller flere efterskoler til Efterskolernes Dag 2022.
  • EUX – Vælger du en EUX, kombinerer du en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen. Det betyder, at du både bliver faglært samt student. Du kan altså både få et job inden for dit felt, eller du kan læse videre på en videregående uddannelse.