Problemer med koncentrationsbesvær? Læs mere om, hvad du kan gøre

Som ung er det helt normalt en gang imellem at have svært ved at koncentrere sig. Der foregår mange ting rundt omkring dig, og det er naturligt, at din opmærksomhed tiltrækkes af lidt af hvert. Men det kan også blive et problem, hvis dit koncentrationsbesvær bliver for stort.

Hvis du oplever, at det er meget svært at sidde stille i klassen og fokusere gennem flere timer, kan

koncentrationsbesvær få problemer for din uddannelse og for din videre færd i livet. Det kan derfor betale sig at kigge på, om du kan gøre noget ved problemet, hvis du har meget svært ved at koncentrere dig.

Hvorfor opstår koncentrationsbesvær?

Der kan være mange årsager til, at du har svært ved at koncentrere dig. En typisk årsag er dog stress eller andre psykiske lidelser. Hvis du har svært ved at koncentrere dig, kan det også være en medfødt ting, mens det også kan skyldes ADHD eller ADD.

Koncentrationsbesvær kan også komme på baggrund af sanseforstyrrelser. Det er gennem dine sanser, du oplever verden, og derfor har dine sanser en stor betydning for, hvordan du kan koncentrere dig. Det kan eksempelvis komme til udtryk i, at nogle sanseindtryk vil forekomme meget overvældende, mens andre sanseindtryk kan gå helt ubemærket hen.

Hvad kan du gøre, hvis du har koncentrationsbesvær?

Hvis du døjer med koncentrationsbesvær, at det vigtigt, at du giver dig selv de bedste betingelser for at finde koncentrationen, når du skal bruge den. Det gør du bl.a. gennem forskellige hjælpemidler og strategier, som kan bidrage til at skabe mere struktur i din hverdag og give dig en bedre nattesøvn.

Der findes også mange produkter, som kan hjælpe dig med koncentrationsbesvær. Det kan eksempelvis være:

  • Musikpuder der beroliger inden sengetid

  • Søvnbriller der dæmper det skadelige lys, der kommer fra eksempelvis tv eller computer

  • Sanseringe til stimulering af den taktile sans